Zgodba

skrínja, lesen zaboj s pokrovom, namenjen shranjevanju oblek, nevestine bale, nakita, dokumentov, denarja in živil, v kmečkem okolju tudi pridelkov (žito, fižol idr.); ponekod tudi sedežno pohištvo.


 

ZGODBE STARIH SKRINJ

V lesenih skrinjah so nekoč hranili posteljno perilo, lan, slovesne obleke in razne kose perila. Včasih tudi niso imeli toliko stvari, kot jih imamo danes in na skrinjo so že otroške oči gledale kot na nekaj dragocenega …

Take skrinje so najpogosteje naročali za balo (to je vsega potrebnega, kar so starši podarili dekletu ob selitvi k ženinu na novi dom) – največkrat se je namreč govorilo o nevestini skrinji za doto.

Vir slike: museums.si

Skrinje so ljudje praviloma naročali pri lokalnih izdelovalcih, že nekoč so bile imenitnejši kos opreme. Še več – bile so tradicionalno pohištvo, s katerim so (takrat skupaj s šegami) izražali tudi slovensko narodno zavest. Skrinje tako veljajo za enega pomembnejših spomenikov iz slovenske kulturne dediščine in prikazujejo vez s preteklimi rodovi.

Skrinje so bile poslikane in označene z letnico izdelave. Ker nekoč še ni bilo omar, so ljudje vanje pospravili vse svoje premoženje. Ob strani so imele tudi ročaje – pogosti so bili namreč požari in poplave, tako da so skrinje lahko hitro odnesli na varno.

Največkrat so našle mesto v spalnici, ob postelji ali pa v osrednjem bivalnem prostoru, pa tudi v veži. Najbolj razširjene pri nas so bile kmečke skrinje, ki so jih ljudje uporabljali kot kos pohištva, namenjen različni rabi (npr. sedenju). Skrinje so bile darilo za novo življenje in osebna last.


Take skrinje cenimo in ohranjamo zaradi velike čustvene in simbolne vrednosti. Vrednejše zapuščine ni.


 

Zakaj je mojaSKRINA tako posebna, da bi jo moral imeti vsak:

  • DRAGOCENI SPOMINI, SKRBNO POSPRAVLJENI

Včasih niso imeli toliko stvari, kot jih imamo danes in na skrinjo so že otroške oči gledale kot na nekaj dragocenega.

  • ROČNO DELO IN NARAVNI MATERIALI

Skrinje so ljudje praviloma naročali pri lokalnih izdelovalcih, že nekoč so veljale za imenitnejši kos opreme.

  • ENKRATNO IN NAJPOMEMBNEJŠE DARILO

Skrinje so bile nekoč darilo za novo življenje in osebna last. V njih so bili  shranjeni (p)osebni predmeti in obleka.

  • TO JE MOJA SKRINA.

Kjer bodo na enem mestu shranjeni najbolj dragoceni osebni predmeti. Enkratno darilo in najpomembnejša zapuščina vsakega posameznika v življenju.

 

Več o skrini >>